Vormkarton bestaat volledig uit oud papier. Verpakkingen voor bijvoorbeeld eieren, fruit en flessen kunnen volledig op maat worden gemaakt van vormkarton. Ook wegwerp serviesgoed, industriële verpakkingen en wegwerpartikelen voor ziekenhuizen worden gefabriceerd uit vormkarton.
Vormkarton is licht, sterk en bijzonder schokbestendig. Vormkartonnen producten zijn geschikt voor hergebruik, zijn biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Vormkarton kan in vele verschillende kleuren worden geleverd. Bepaalde producten van vormkarton kunnen worden bedrukt voor de detailhandel.
Vormkarton is na gebruik volledig recyclebaar. Vormkarton wordt steeds vaker toegepast als milieuvriendelijk alternatief voor verpakkingen van kunststof (o.a. EPS / piepschuim) en als (stoot)bescherming van kwetsbare, onregelmatig gevormde producten in een doos.
Vormkarton wordt hoofdzakelijk gemaakt van oudpapier dat gereinigd, verdicht en samengeperst wordt waarna er water aan wordt toegevoegd om er verpakkingen of beschermingsmaterialen van te maken.
Het mengsel van water en vezels wordt in een bad gepompt waarin een grote trommel ronddraait. Op de trommel zijn verpakkingsvormen gemonteerd. De vloeibare pulp wordt door middel van een vacuüm in de vormen gezogen.
Tegelijkertijd wordt het water aan de vormen onttrokken. De natte verpakking wordt dan geperst en gedroogd. Nadat de verpakking droog is, wordt deze opnieuw geperst en bedrukt.
Producten van vormkarton zijn bijvoorbeeld eierdozen en fruitverpakkingen
De vormkartonindustrie alleen al zorgt ervoor dat er per jaar zo’n 400.000 ton papier op ecologisch verantwoorde wijze wordt gerecycled.
Er worden al meer dan 100 jaar verpakkingen gemaakt van voorgevormde papiervezels Vormkarton – een modern verpakkingsmateriaal met traditie en een toekomst.
De wereldwijde triomftocht van producten van vormkarton begon meer dan 100 jaar geleden. Waar in 1903 alleen borden en schalen gemaakt werden van vormkarton, wordt vormkarton vandaag de dag gezien als een veelzijdig verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen als eieren, fruit, groenten en vlees, en voor non-food producten.
Vormkarton zag het levenslicht toen Martin Keyes in 1903 de Keyes Fibre Company oprichtte in de Amerikaanse staat Maine om daar borden en schalen van afvalhout en cellulose te gaan maken. Hiermee legde Keyes de eerste steen voor de wereldwijde opmars van producten van voorgevormd papier (zie kader voor definitie). Keyes leverde al snel taartplateaux en vormen aan bakkerijen, kartonnen borden voor boter en andere goederen aan kruideniers, en picknickproducten en huishoudelijke verpakkingsmaterialen aan huisvrouwen.
In 1915 ontwikkelde hij de eerste waterbestendige borden van vormkarton en eind jaren 20 volgde er een wegwerpservies van voorgevormd papier. Bovendien was de Keyes Fibre Company de eerste onderneming die borden maakte met aparte gedeeltes voor de verschillende onderdelen van een maaltijd.
Door de uitstekende schokdempende eigenschappen van vormkarton ontstond in 1931 het idee verse eieren in speciale verpakkingen van vormkarton te bewaren en te vervoeren. Eiertrays van gemalen houtpulp (zie kader) voor 30 eieren domineerden vervolgens het vervoer van eieren tussen producenten en verkopers tot ver na de Tweede Wereldoorlog.
Inmiddels heeft vormkarton zich gevestigd als verpakkingsmateriaal dat niet alleen geschikt is voor eieren en andere kwetsbare levensmiddelen zoals fruit, groente en vlees. Door de hoge flexibiliteit en vormbaarheid is dit materiaal ook de ideale verpakking voor uiteenlopende industriële producten als tl- buizen, mobiele telefoons en scheerapparaten.
Daarnaast worden medische verbruiksmaterialen van vormkarton veel gebruikt in de
dagelijkse praktijk van het moderne ziekenhuis of verpleegtehuis. In algemene toepassingen voorkomen ze tijdintensieve en kostbare reiniging; men kan ze gemakkelijk afdanken en ze zijn geschikt voor stofmalers. Nierschalen en trays van vormkarton zijn ideaal geschikt voor het inzamelen van afval en het samenstellen van kits voor medische behandelingen; ze kunnen met stoom worden gesteriliseerd om het risico van infectie te verlagen